• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Home Tekstovi
"Fast" Freddie Spencer PDF Print E-mail

"Fast" Freddie Spencer , rođen je 1961. godine u Shreveportu Louisiana. Freddie je započeo voziti motocikl sa samo četiri navršene godine života. S pet godina, takmičio se na TT Scramble dirt track trkama u Dallasu u Texasu. Do 11. iza sebe je imao 10 osvojenih prvenstava države u Short Track i Dirt Track takmičenjima.

Godine 1972., napravio je prvi korak na drumskim trkama vozeći dvocilindričnu Yamahu od 100ccm na Green Valley trkalištu u Dallasu u klasi serijskih motora do 250ccm. Iskustvo stečeno na dirt tracku se isplatilo - do 1977. godine, osvojio je 12 nacionalnih prvenstava takmičeći se u AMA- i WERA –i trkama
Godine 1978., napunivši 18. godinu Spencer je započeo svoju profesionalnu karijeru. Te godine, Freddie je osvojio svaku trku u AMA 250cc Grand Prix -u u diviziji početnika, osvojivši time AMA nacionalno prvenstvo. Naredne godine, 1979., Freddie je osvojio AMA 250cc Grand Prix u drumskim trkama u diviziji iskusnih vozača, završivši prvi u svakoj utrci osim jedne u kojoj je bio drugi.

Spencerovi uspesi nisu prošli  neprimećeno. Godine 1980., kada je imao 19., potpisao je ugovor s American Honda Motor Company kako bi se takmičio u AMA Superbike Nacionalnom prvenstvu. Iste godine počeo se takmičiti i na trkama u Evropi.Kava je u to vreme bila konkurencija u AMA superbajk prvenstvu govori i podatak da su u to vreme vozila 3 buduća svetska šampiona u GP500ccm.I to Eddie Lawson (4x šampion klase 500) i Wayne Rainy (3x šampion klase 500). Superbike motori u to doba imali su 1000ccm, oko 150ks i opasno su se približavali brzinama od 300km/h. 
Kako je bilo voziti takve motore bez oklopa....to samo oni znaju.Na prvom evropskom takmičenju, Freddie je osvojio prve dvie etape Trans-Atlantic Match trka na Yamahi TZ750. Kuriozitet je da je Freddie nadmašio dva Grand Prix svetska prvaka, Kennya Robertsa i Barrya Sheenea, koji su vozili za fabričke ekipe. Iste godine potpisuje i za Yamaha Racing Europe, kako bi se takmičio u odabranim trkama svetskog Grand Prix prvenstva.
U svom prvom evropskom Grand Prix-u, Freddie se kvalifikovao šesti. Ovo je bio samo korak iza aktuelnog prvaka u klasi 500ccm Kennya Robertsa, koji je smatran najvećim trkačem na svetu (King Kenny). Godine 1981., Spencer je potpisao ugovor s Hondom za takmičenje u odabranim trkama svetskog Grand Prix-a, i što je važnije, za učestvovanje u  razvoju novog četverotaktnog modela Honde NR500.

Naredne godine, u 20-oj godini, Freddie je završio treći u ukupnom poretku u prvoj celoj godini u svetskom Grand Prix-u. Na belgijskom Grand Prix-u 1982. godine, na Hondi NS500, postao je najmlađi pobednik Grand Prix trke u istoriji (za to vreme). Ovo je bio početak duge dominacije Amerikanaca u Grand Prix-u na čelu sa Spencerom i Kenny Robertsom na Yamahi u famoznoj sezoni 1983. koja se smatra najboljom sezonom u istoriji Grand Prix takmičenja.

Spencer je te godine išao na pobedu, iako je konkurencija bila jača nego ikada: on i Kenny Roberts su međusobno podelili 12 pobeda i 12 pole positiona, no Spenceru su za pobedu bili dovoljna 2 boda razlike koje je osvojio u poslednjoj trci.

U 21.godini, Fast Freddie Spencer je postao najmlađi prvak u svetskom Grand Prixu u istoriji (u tom trenutku). Godine 1984. ušao je u Dvoranu slavnih. Odigrao je veliku ulogu u razvoju novog dvotaktnog modela Honde za Grand Prix, koji se i danas smatra najvećim dostignućem u dizajnu motora u vremenu nakon 2. rata. Uprkos problemima s motorom, zbog kojih je startovao u samo 5 trka , pobedio je  četiri puta i završio četvrti u ukupnom poretku svetskog prvenstva.

Godine 1985., Fast Freddie Spencer se vratio na stazu spreman za “osvetu”. Mladić koji je preoteo titulu svetskog prvaka od King Kenny Robertsa 1983. godine, uskoro je postao prva osoba koja je u istoj godini postala svetski prvak u kategorijama 250ccm i 500ccm. U klasi 250ccm, Freddie se trkao u 10 trka, na pole positionu je bio 6 puta, a osvojio je 7 trka. U 11 trka u klasi 500ccm, Freddie je na pole positionu bio 9 puta, a ostvario je 7 pobeda, usput postavivši 9 novih rekorda staza. A kao “dodatak” tome iste godine je osvojio tri velika prvenstva (250ccm, 500ccm i Superbike) na AMA National i Daytona International Speedwayu. On je je prvi i poslednji takmičar koji je tako nešto učinio.

Godine 1988., sa 3 titule svetskog prvaka, Spencer se povukao iz Grand Prix takmičenja. U godinama koje su nadolazile, takmičio se u odabranim eventima AMA Superbike serija. Osvojio je tri velike trke u tom periodu uključujući i neverovatnu pobedu na potpuno mokroj stazi Laguna Seca 1995.godine. Godine 1996., nakon 30 godina od kada je prvi put zakoračio na dirt stazu u Texasu, Fast Freddie Spencer se službeno povukao iz profesionalnog takmičenja u motociklizmu.

Danas Freddy Spencer poseduje i vodi “Freddie Spencer's High Performance Riding School” lociranu na Las Vegas Motor Speedway- u  http://www.fastfreddie.com.

 

 Tekst napisao Predrag Dograjic - Peki

 

Naše trke