Чувајмо моторе у Србији!!!

Moderator: babaos

Чувајмо моторе у Србији!!!

Postby petko13 » Wed Feb 06, 2013 11:00 pm

http://www.classic-motorrad.de/anzeigen ... il&id=6693

Ево како завршавају тркачки мотори купљени у Србији.Мислим да је овај Маико купљен у Јагодини пре 4-5 година за 1500 евра. Продат словенцу. Ми га више видети нећемо.
Битка може мало да потраје, али победник се зна!
User avatar
petko13
 
Posts: 418
Joined: Wed Dec 28, 2011 7:06 pm

Re: Чувајмо моторе у Србији!!!

Postby Mali Caca » Thu Feb 07, 2013 12:17 am

da stvarno je steta sto se to desava,ali kako da kazes nekome kome je bas potreba da odhrani decu i porodicu da ne proda motor preko?!
Pristojan momak, al' lud u mozak
User avatar
Mali Caca
 
Posts: 139
Joined: Sat Dec 29, 2012 6:27 am
Location: Vancouver BC, Canada

Re: Чувајмо моторе у Србији!!!

Postby Marko » Thu Feb 07, 2013 12:22 am

Maybe I should take up a cheaper hobby. Horse racing for example.
User avatar
Marko
Site Admin
 
Posts: 903
Joined: Sat Jan 24, 2009 3:19 am
Location: Vrsac

Re: Чувајмо моторе у Србији!!!

Postby baba zaneti » Thu Feb 07, 2013 12:33 am

Treba prvo da se ponudi nama u Srbiji , pa ako niko nece , neka proda da prehrani decu. Ima i medju nama ko moze da kupi i sacuva da motori ne odu preko , ali mi cujemo da je motor prodat tek kad izadje iz zemlje.. Na :primer kompletna moto imovina pokojnog Sarica , sto znaci dve tz jamahe . plus jedan maiko i puno novih rezervnih delova i neznam tacno sta od motora je otislo za svicu za 7000 evra.jbg Pa onda PRIKOLICA BATE POPA PRODATA ZA OKO 2500 SA MOTOROM OD JAMAHE TZ 750 . ALO ALO ALO . NISMO NI SVESNI DA JE AGREGAT OD 20 000 EVRA KUPIO NEKI JANEZ ZA SAKU EVRA I PRODAO GA ODMAH NEKOM ITALIJANU ...
User avatar
baba zaneti
 
Posts: 437
Joined: Fri Nov 04, 2011 9:57 pm

Re: Чувајмо моторе у Србији!!!

Postby Mali Caca » Thu Feb 07, 2013 12:47 am

a one sve Laverde sto su otisle za Australiju. I svi predratni DMWi sto su otisli, pa i oni posle ratni....velika steta
Pristojan momak, al' lud u mozak
User avatar
Mali Caca
 
Posts: 139
Joined: Sat Dec 29, 2012 6:27 am
Location: Vancouver BC, Canada

Re: Чувајмо моторе у Србији!!!

Postby babaos » Thu Feb 07, 2013 1:04 am

O tim stvarima se raspravlja bez emocija.Povratak na bolje nikad više što znači jedan po jedan kvalitetni motori odlazit će najboljem ponuđaću.Nije dobro što odlaze uvijek u jednom smjeru.To se ne može zaustaviti.Ne postoji način.Novac nitko neće spriječiti.Bilo bi dobro da zare još ima onu agustu ali nema je.Nema ni novca više.
Naravno,ako je dan sunčan,
User avatar
babaos
Site Admin
 
Posts: 8383
Joined: Mon Mar 09, 2009 10:22 am
Location: Osijek,Hrvatska,

Re: Чувајмо моторе у Србији!!!

Postby petko13 » Thu Feb 07, 2013 11:03 am

Mali Caca wrote:da stvarno je steta sto se to desava,ali kako da kazes nekome kome je bas potreba da odhrani decu i porodicu da ne proda motor preko?!


Па, најједноставније је да га прво понуди на домаћем тржишту. Ни овај а ни многи други пре и после њега,власници никада нису понудили домаћим купцима, из само њима знаних разлога. Свако по некада западне у кризу , и има потребу да нешто од имовине прода. То није никакав грех. Али је грех избрисати део историје спорта у својој земљи. Трајним преласком таквог мотора преко границе, историја везана за њега готово да не постоји, и што је најтужније често бива оспоравана и изврнута наопако. Власник ће пре или касније свакако умрети, а мотор остаје да сведочи да се нешто и догодило. Проблем је у нама самима , што не разумемо тежину својих одлука.
Last edited by petko13 on Thu Feb 07, 2013 8:33 pm, edited 2 times in total.
Битка може мало да потраје, али победник се зна!
User avatar
petko13
 
Posts: 418
Joined: Wed Dec 28, 2011 7:06 pm

Re: Чувајмо моторе у Србији!!!

Postby petko13 » Thu Feb 07, 2013 11:13 am

babaos wrote:O tim stvarima se raspravlja bez emocija.Povratak na bolje nikad više što znači jedan po jedan kvalitetni motori odlazit će najboljem ponuđaću.Nije dobro što odlaze uvijek u jednom smjeru.To se ne može zaustaviti.Ne postoji način.Novac nitko neće spriječiti.Bilo bi dobro da zare još ima onu agustu ali nema je.Nema ni novca više.


Силно грешиш!!!
Када је у Другом Светском рату, бомбардована јапанска царска палата,Цар није питао за материјалну штету на грађевини,него за стара борова стабла у задњем дворишту! Шта мислиш зашто? Зато што се палата моше саградити опет а стотинама година стара стабла не.Није новац све на свету, бар не свима, уосталом има и овде људи који би дали исте паре или више само да нешто остане. Него је то проклетство српског народа , да је туђе грожђе слађе( читај новац). На промени таквог начина размишљања треба радити. Тржиште ће учинити своје али само онолико колико му ми допустимо!!!.
Last edited by petko13 on Thu Feb 07, 2013 10:35 pm, edited 2 times in total.
Битка може мало да потраје, али победник се зна!
User avatar
petko13
 
Posts: 418
Joined: Wed Dec 28, 2011 7:06 pm

Re: Чувајмо моторе у Србији!!!

Postby petko13 » Thu Feb 07, 2013 11:15 am

Marko wrote:http://www.classic-motorrad.de/anzeigen/index.php?p=detail&id=6685

Јел неко видео оглас у нашим новинама.
Битка може мало да потраје, али победник се зна!
User avatar
petko13
 
Posts: 418
Joined: Wed Dec 28, 2011 7:06 pm

Re: Чувајмо моторе у Србији!!!

Postby oli » Thu Feb 07, 2013 11:16 am

Ufff, čekaću još malo da se rasprava rasplamsa, pa ću onda početi dolijevati...
Dva sata i niko ništa, znači trebam početi dolijevati odmah, da se plamen bolje razbukta...

Zanimljiva tema, zanimljiv naslov, istaknut značaj s tri uskličnika na kraju...
Jasan je poziv na nacionalno jedinstvo po ovome pitanju...

Akcija koja je unaprijed osuđena na neuspijeh u smislu obveznosti provođenja...

Republika ili monarhija, svejedno ima zakone, kojima je jasno definirano vlasništvo... Te sloboda trgovine istim...

Sama od sebe nameću se pitanja, raznorazna....
Praktično pitanje:
Kako to sprovesti u praksi, a da bude po zakonu? (ima jedna varijanta ali o tome nekom drugom prilikom)


Teoretska, moralna i filozofska pitanja:

Mislite li da je bilo dobro riješenje zabrane uvoza u Yu da bi se štitila domaća auto industrija, pa onda umjesto Suzuki 250 GT, za taj isti novac ne možeš kupiti niti Tomos Colibri...
Kako su tu zaštićeni kupci, potrošači i korisnici, višom cijenom? To neminovno dovodi do pada standarda...

Kako uzimati regiju u obzir, npr ako motor iz Subotice ode u Segedin to je blizu, ali ako ode u Vranje, to je kao da je otišao na mjesec...
Treba li uzeti u obzir Srbiju? Ili možda Vojvodinu? Ili samo Novi Sad?
Kako gledati na motore koji su ostali u Grnoj Gori, na Kosovu, Makedoniji?
Odnosi li se to samo na trkaće motore, ili na sve Oldtimere, ili na sve skupocjene?

petko13 wrote:
Marko wrote:http://www.classic-motorrad.de/anzeigen/index.php?p=detail&id=6685

Јел неко видео оглас у нашим новинама.

Vlasnik po svojoj volji oglašava, ne postoji metod da ga se prisili na obavezu oglašavanja drugačiji...

Možda sve treba ostati samo na principu dobre volje?
oli
 
Posts: 1778
Joined: Wed Feb 02, 2011 12:40 am
Location: Beli Manastir

Re: Чувајмо моторе у Србији!!!

Postby babaos » Thu Feb 07, 2013 4:36 pm

Kad država ništa više nemože sačuvati ni štititi onda nemože ni gladan kruha koji ima neki zanimljiv motocikl.Ta teza da treba zaštitit srpske motocikle nema perspektivu jel je anakrona i zaostala filozofija.Puna je nekog čudnog i emotivnog naboja a sve to nije potrebno.Država netreba da bude zatvorena i rigidna.Mora biti otvorena u svakom smislu pa tako i u tržišnom.To je jedno.Drugo je upravo odraz stvarnih situacija u današnjem vremenu gdje je novac neumoljiv i čini čuda htjeli mi to priznati ili ne.Mijenjaju se odnosi među ljudima i netreba zamjeriti vlasnicima kad prodaju motocikl umjesto da ga poklone muzeju.Kako zamjeriti Stevi iz Niša što nije stavio oglas u srpske novine za taj DKW koji je vrijedan najmanje deset tisuća i to u nerestauriranom stanju.Upozoravam da Steva nije glup i da nije pelcovan od domoljublja.Nije dakle ali neradi ni on ni njegova žena.Tko to može platiti ovdje ali u njemačkoj se može pronaći kupac.Tamo će i otići.Sigurno hoće.Dakle nema oglasa u Srbiji i neće ga ni biti.Ja mislim da to i nije potrebno jel svi zainteresirani ili potencijalni kupci iz Srbije sigurno znaju za taj primjerak.Opet kažem novac je neumoljiv i kad ga ima i kad ga nema.Treba reći da u svakom trenutku možemo na svjetskom tržištu kupiti doslovno sve pa i posebne motocikle sa povijesnom konotacijom i sa najboljim genima.Potrebno je samo imati novac.E to je ishodišno pitanje.Kad bude love bit će i povijesti i povijesnih priča i povijesnih motocikala i više i bolje nego ikad.Sve to što mi svi posjedujemo koliko nas ima ovdje sve je lako kupiti zato i zbog toga što sve to u svjetskim mjerilima nema nikakvu cijenu.Nemislim ja ništa omalovažavati pa tako i neželim obezvrijeđivati to što imamo u našim garažama ali želim reći što mislim.A mislim da je to tako.
Svojevremeno je Draguljče smislio jedan slogan koji sam i sam čuo od njega osobno a glasi:"Treba ubit odma stranca koji kupuje u srbiji motocikl".On isto misli da treba sačuvati nacionalno blago.Pa eto misli al nemisli da ga se nemože sačuvati.Kod nas u hrvatskoj na svakom čošku se otkupljuje zlato i srebro.Te obiteljske uspomene prisiljeni su prodavati upravo zbog neumoljivog novca koji nekom nešto znači ili nekom zbog nečega treba.
To što je japanski car pitao za drveće meni ništa ne objašnjava u ovom surovom vremenu kad nestaje iz stvarnoga svijeta veliki dio onoga na što smo naviknuti i veliki dio navika koje smo odgojem usvojili.Mijenja se i nestaje mnogo toga.Nestajat će dakle i motocikli i neće ih biti.Prošla su vremena kad se to tražilo po šupama i sjenicima i garažama uzduž i poprijeko.Prošlo je odavno.Sad to i nije više potrebno raditi.Na tržištu ima sve što poželiš.I bit će.To je razlog zašto netreba brinuti.Kad bude novca bit će i ostvarenih snova.
Naravno,ako je dan sunčan,
User avatar
babaos
Site Admin
 
Posts: 8383
Joined: Mon Mar 09, 2009 10:22 am
Location: Osijek,Hrvatska,

Re: Чувајмо моторе у Србији!!!

Postby oli » Thu Feb 07, 2013 5:28 pm

petko13 wrote:Када је у Другом Светском рату, бомбардована јапанска царска палата,Цар није питао за материјалну штету на грађевини,него за стара борова стабла у задњем дворишту! Шта мислиш зашто.


Nikada čuo za ovakovo što... Ali car Hirohito, kao vođa zemlje koja je bila saveznik s njemačkom, po mnogim stvarima nikome ne treba biti uzor...
Pa valjda je trebao prvo pitati za ljude, ima li povrijeđenih ili ranjenih... Pa onda za: drva, daske, fosne, namještaj...
oli
 
Posts: 1778
Joined: Wed Feb 02, 2011 12:40 am
Location: Beli Manastir

Re: Чувајмо моторе у Србији!!!

Postby Mali Caca » Thu Feb 07, 2013 6:46 pm

oli wrote:Kako gledati na motore koji su ostali u Grnoj Gori,

Mislim da je Crna Gora druga drzava i nije vise u nikakvim doticajima sa Srbijom, pa da mozemo da kazemo da smo u istoj drzavi.
Ali ako ves psotavljas takvo pitanje sto nisis postavio pitanje sto je sa motorima sto su ostali u Sloveniji i Hrvatsko ili mozda u Makedoniji, a da zaboravio sam Republiku Srpsku i ostatak BIH?!
I ovo nije nikava provokacija nego samo pitajne na tvoje pitanje.
Pristojan momak, al' lud u mozak
User avatar
Mali Caca
 
Posts: 139
Joined: Sat Dec 29, 2012 6:27 am
Location: Vancouver BC, Canada

Re: Чувајмо моторе у Србији!!!

Postby oli » Thu Feb 07, 2013 7:32 pm

Mali Caca wrote:
oli wrote:Kako gledati na motore koji su ostali u Grnoj Gori,

Mislim da je Crna Gora druga drzava i nije vise u nikakvim doticajima sa Srbijom, pa da mozemo da kazemo da smo u istoj drzavi.
Ali ako ves psotavljas takvo pitanje sto nisis postavio pitanje sto je sa motorima sto su ostali u Sloveniji i Hrvatsko ili mozda u Makedoniji, a da zaboravio sam Republiku Srpsku i ostatak BIH?!
I ovo nije nikava provokacija nego samo pitajne na tvoje pitanje.

U tekstu ti jasno piše, da to nisu pitanja koja sam ja postavio, već se ta pitanja postavljaju sama od sebe, i da je Petko malo opširno postavio cijelu stvar, bez točnijih naznaka na koje se to zapravo odnosi...
Spominjanjem Crne Gore sam zapravo htio ukazati da se granica pomaknula, te da neka vrsta pogleda na taj problem više nije realno moguća...Spomenuo sam i Makedoniju, ali valjda nisi pažljivo čitao...
Kao što se otvara i pitanje kako na sve to gledati kada se uđe u EU?Jer onda će "zajednička država" biti značajno veća...
A, evo, postaviti ću i pitanje po tvojoj želji: kako se u to sve uklapaju motori iz Crne Gore, Hrvatske, BiH, Slovenije, Makedonije, znači novonastalih zemalja na područiju bivše YU?
Evo ti odmah i odgovor, nisu ti motori nikuda ni otišli oni su tamo di jesu, i tamo i pripadaju...Znači nekada su to bili npr: Yu motor, Slovenski iz Ljubljane, a sada je to samo Slovenski motor iz Ljubljane...

Inače nije ova stvar uopće tako prizemna da bih to postavio na nivo provokacije, kao što predmnijevaš da bih mogao...

Radi se o slijedećemu, uzmimo primjer umjetničkih slika, koje su kalogizirane (o svemu ovome bi sigurno znao bolje Babaos) i proglašene nacionalnom baštinom, imaš recimo slučaj da je autor iz HR, naslikao sliku, ona postala katalogizirana, (znači zavedena u registar) zatim tu istu sliku s pripadajućim certifikatom, prodao/poklonio, nekome, taj kasnije sve to isto tako, prodao/poklonio, nekom drugom itd... I slika 1989 godine završi u Beogradu... I sada odeš ti ili bilo tko, npr kao HR državljanin s kopijom certifikata u ministarstvo kulture u Zagrebu da provjeriš autentičnost certifikata, oni kažu sve ok, imamo tu sliku ona je zavedena kod nas i to je nacinalno blago u HR... Odeš u BG kupiš sliku, odeš u ministarstvo izvaditi cerifikat, i dobiješ certifikat o autentičnosti za sliku, na kojem u piše da je to sve kako je i da je to nacionalno blago u SRB... I sve super pođe se kući u HR, i na granici pitaju imate li račun ovjeren od ministarstva kulture i certifikat, i naravno sve je tu, pokažeš, a oni kažu nula bodova, nedostaje papir koji kaže da je to nacinalno blago zavedeno pod tim i tim brojem i da može izići van zemlje... Ponovo natrag u ministarstvo u BG i kažeš molim taj i taj papir, a oni kažu šipak tebi smo mi već sve papire izdali... Pazi ovo nema papir da ne može izići iz zemlje... I onda nemaš kuda zoveš prvog koga poznaš a da stanuje u BG odeš kod njega i okačiš mu sliku na zid... Do daljnjega...
Ono što je vrlo bitno, ti kao vlasnik slike pojam nemaš da je ona nacionalno blago, ali ni država nema pojma kod koga je točno slika...
Znači sliku možeš zapaliti i baciti, ali iz države ne ide van...

Znači ipak ima neka fora, na koju se neke stvari mogu regulirati, postoji državni registar nekih stvari...

E, sada, na taj spisak bi se dalo toga puno staviti...

Npr, u Mađarskoj postoji nacionalni registar za Oldtimer vozila, koja tada dobiju registraciju sa početnim slovima OT, i nekim brojem, i još jednu dodatnu pločicu koja je redni broj u njihovom registru a koja se zavrne na šasiju... Trošak registracije je cca 10%, od uobičajenog troška za to vozilo ako nije na OT tablicama...

To bi naravno trebao biti posao MSS... Ali budimo realni...
MSS je jedina institucija koja već ima takovi popis (kroz registracijske listove vozila koja su ikada u Srbiji učestvovala na utrkama)...
Last edited by oli on Thu Feb 07, 2013 7:57 pm, edited 2 times in total.
oli
 
Posts: 1778
Joined: Wed Feb 02, 2011 12:40 am
Location: Beli Manastir

Re: Чувајмо моторе у Србији!!!

Postby oli » Thu Feb 07, 2013 7:52 pm

Inače nešto slično u Srbiji postoji...
Postoji registar za traktore... Traktor stariji od 30 godina ne možeš izvesti van zemlje...
Osim naravno na foru...

Znam jedan primjer gdje je jedan lik prošle godine od jednog domaćina iz Vojvodine, kupio traktor marke Porsche, i pokušao ga odvesti u Njemačku... Ostalo je sve samo na pokušaju...
Iako tu je zapravo ključno pitanje, definicije baštine, jer njemački traktor Porsche je valjda bliže da bude njemačka baština, jer su ga oni konstruirali, izmislili, i proizveli...
Ali traktor nije izašao van zemlje... Taj put, kasnije jeste, na foru naravno...
oli
 
Posts: 1778
Joined: Wed Feb 02, 2011 12:40 am
Location: Beli Manastir

Next

Return to Trkacke price

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron