Mali Caca wrote::clap: ostao sam bez reci Zell99. Koje srafove ces da koristis. Ovde sve fabrike klipnjaca koriste ARP srafove i najbolji su na svetskog trzistu. Mogu da kazem da su srafove sa losom metalurcijom najveci kricis kad se desi havarija sa klipnjnacama
Srafovi su od klipnjaca za Kawu GPz1000RX sto znaci da su M9x1(tzv. pas srafovi), a ne M8 kao za 900R. Zapravo imam ih na stanju i ne znam da su od redizajna imali problem sa njima.
Klipnjace su inace od Auminijuma AA7075 T651, a donje polutke su od C.4732 (hrom-molibden) u poboljsanom stanju (cirka 1000MPa zatezne cvrstoce).
Razmisljao sam da koristim srafove koji bi se zavrtali od strane male pesnice (bez matice sa navojem u donjoj polutki) i da sam u Americi verovatno bi izveo tu varijantu sa ARP srafovima. Tada bi koristio M8 i centrirne caure za pozicioniranje donje polutke.
Donju polutku sam koristio celicnu iz dva razloga. Prvi je jer nisam smeo da je povecam zbog smanjenog prostora u bloku, a drugi je sto ce zadrzati pribliznu masu na rukavcu radilice te ne bi bitno promenili uticaj "sunki" (protivtegova) na rasterecenje stabilnih lezajeva od inercijalnih sila. Ukratko, radilica ce ostati nepromenjena (nemam trenutno mogucnosti da se igram i time).
Mala pesnica ce biti u direktnoj sprezi sa osovinicom klipa (klizni sklop bez bronzane caure), jer je sam aluminijum dobar materijal za to.
Osno rastojanje je za oko 0.25mm manje od onoga koje bi primenio da sam radio klipnjacu od celika). Razlog je znatno vece sirenje aluminijuma na radnoj temperaturi, tako da na 100+C mera treba da bude ona zeljena.