Hidro kompenzatori zazora ventila ?

Moderators: waronig66, Boki Ar

Hidro kompenzatori zazora ventila ?

Postby Boki Ar » Tue Nov 08, 2011 12:57 am

Stalno pitanje... kod remonta glave motora, "ispumpavati" ih ili ne?

Koliko je opasno ostaviti ih "napumpanim"?

Neki kažu da, neko nema potrebe. Moja iskustva su takva da sam nekad ispumpavao, a nekad ne. Nikad nisam vukao automobil da bih upalio. Da li sreća ili šta već?

Zapazio sam da kad se kupe novi podizači, pakovani su tako da stoje kao ovaj uokviren plavo, na slici. Čini mi se da sam negde u uputstvima nalazio da se podizači i odlažu u tom položaju, kod popravke na glavi motora, nisam više siguran. :?

Zato pitam ovde... 8) Vaša mišljenja su dobrodošla. :handgestures-thumbup:

Image
User avatar
Boki Ar
 
Posts: 639
Joined: Thu Jan 13, 2011 2:10 am
Location: Aranđelovac

Re: Hidro kompenzatori zazora ventila ?

Postby Zel99 » Wed Nov 09, 2011 11:02 am

Ne znam ni ja. Postoji opasnost ako su puni, a ventili posle obrade malo visi da nece da zatvore i da se izgubi kompresija. Vecina mehanicara ih sasvim prazni, ali onda motor radi kao vreca eksera dok se ne napune. To nije bas sjajno za bregaste, ali srecom ne traje predugo tako da nisam cuo da je zbog toga nekom nesto stradalo. Mozda treba probati sa delimicnim praznjenjem (samo za oko 1mm) jer bi zvecanje krece trajalo a tesko da bi neki ventil ostao otoren. :think:

Desio se interesantan slucaj sa MJ 1.3 (ugradjen u Corsu). Posle prezubljivanja lanca, zamenjeni su osteceni ventili i klackalice sa hidropodizacima. Motor je za kratako radio pravilno, a potom je na leru gobio jedan cilindar, dok je na vecem gasu jos nekako radio. Drugar me je zvao jer nikako nije mogao da resi problem. Cak je i vodjice zamenio zbog sumnje da ventili glave. Ispostavilo se da je bregasta bila kriva (komparaterom sam ustanovio da na osnovnom krugu baca oko 0.1mm). Kada smo skinuli kuciste osetio sam takodje da u jednom polozaju bregasta u svom ulezistenju sasvim blago zapinje. Posle zamene bregaste sve je bilo OK. :D
Zakljucak je da je blago pomeranje profila (zbog toga sto je bregasta bila sasvim malo kriva od udarca) uticalo na nepravilan rad hidropodizaca. Naime on nije imao vremena da se na osnovnom krugu bregaste izdrenira i vremenom se dopunjavao tako da je ventil sasvim blago posle par minuta rada ostajao otvoren. Zato je izgubio rad na leru, ali je mala "zurka" omogucila funkciju na opterecenju i obrtajiima gde je rad bio skoro regularan. Naravno da bi duzi rad motora na ovakav nacin verovatno prouzrokovao neku stetu. :doh:
Profil bregaste za hidropodizace je u zoni rampi nesto drugaciji. Rampa je mnogo kraca i strmija, a posle spustanja brega postoji cak jedan kratak djep (dubok oko 0.05mm). Verovatno to omogucuje korektno zatvaranje ventila, au jedno minimalan zazor koji kada je sve u redu omogucuje besuman rad sklopa. :D
Nije svako znanje bolje od neznanja
User avatar
Zel99
Site Admin
 
Posts: 1843
Joined: Mon Jan 26, 2009 5:04 pm
Location: Vrsac

Re: Hidro kompenzatori zazora ventila ?

Postby Boki Ar » Wed Nov 09, 2011 2:44 pm

:text-goodpost: :text-thankyoublue:

Ovo sam želeo da vidim, pošto sam ovih kao sa slike u većini slučajeva vraćao bez pražnjenja. Hoću da kažem da nigde u uputstvima nisam pročitao da ih treba prazniti - što ne znači da sam u pravu. Doduše, piše da se motor ne pali 30 minuta posle montaže, i naravno da se izvrti par krugova.

Nekako mi je dangubno 16 komada da rasklapam, ispumpavam...

Viđao sam nove i "pune" odnosno "tvrde" hidraulike, toliko da se ne mogu prstima sabiti. Zapakovani "kontra", označena gornja strana, nauljeni nekim providnim uljem. Naravno, nisam ih praznio, stavio sam tako. Bio je komplet za Astru G 1,6 16v, zapravo 4 pakovanja po 4 komada.

Opet neki "Federal Mogul" došli su u kartonu, suvi - barutana... :confusion-shrug:

Po mom zapažanju, kvalitetni prestaju da se čuju nakon 15 sekundi, oni lošiji tek posle vožnje "u turi".

Zapravo moja nedoumica i jeste koji put je sigurniji. Kod "ispumpavanja" uvek je pitanje da se tom prilikom nešto ne za*ebe. Staviti onako, "napumpane", na pr. na Fiat gde klipovi vire iz bloka u GMT, takođe je nezahvalno...

'Ajmo dalje, svako iskustvo je dobrodošlo. :handgestures-thumbup:
Attachments
Prov hidr 1.jpg
Hiraulik prov 2.jpg
Prilog slike iz uputstva
Hiraulik prov 2.jpg (14.93 KiB) Viewed 2631 times
User avatar
Boki Ar
 
Posts: 639
Joined: Thu Jan 13, 2011 2:10 am
Location: Aranđelovac

Re: Hidro kompenzatori zazora ventila ?

Postby waronig66 » Fri Nov 11, 2011 8:25 pm

Evo i ja da se malo javim.Boki svaka čast na trudu i nemoj mi zamjeriti što ne sudjelujem u ovoj tvojoj temi koja mi je stvarno zanimljiva a i korisna.Nadam se da ću se u dogledno vrijeme riješit nekih problema pa samim time i aktivnije sudjelovat u tvojim temama.Inače što se tiće hidro podizaća ja sam za to da se svaki rastavi i očisti,to uzima dosta vremena al mislim daje to najučinkovitije.Ima još jedna dobra stvar a to je aditiv za čišćenje od firme wynns kojeg nema u Hrvatskoj ali ima kod vas zastupnik.Taj aditiv se pokazao dokazano dobar meni pogotovo nekad na A.R 33.Najčešće čistim podizaće kad mjenjam zubč.remen i repariram variator faze kod A.R TS motora.Poslije toga motor radi puno tiše.
waronig66
 
Posts: 161
Joined: Sat Mar 12, 2011 8:49 pm
Location: Podsused-Zagreb

Re: Hidro kompenzatori zazora ventila ?

Postby Boki Ar » Fri Nov 11, 2011 11:41 pm

Super što si se javio. :handgestures-thumbup: Sad će hladniji dani, biće više vremena za forum. :wink: Teme nisu samo moje, naše su, zajedničke. 8)

Kaži mi za tu reparaciju koristiš ovaj kit:

Image

Image

Nadam se da si pogledao ovu temu, klik ovde, molim. 8)

Pozdrav,
BP
***
User avatar
Boki Ar
 
Posts: 639
Joined: Thu Jan 13, 2011 2:10 am
Location: Aranđelovac


Return to Auto-moto servis

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron