Pronašao sam podatak da se u nekim američkim utrkama još uvijek dodaje alkohol u benzin.Popularan je Gasohol sa 90 % benzina i 10 % etanola a nabavljao se i na crpkama do nedavno.Po podacima koje sam pronašao zaključujem da je Metanol iznimno zanimljiv kao komponenta što dokazuju tabele kad se usporede svojstva benzina,metanola,i mješavine benzina i metanola.Navodno je baš kompatibilan u kombinaciji bez olovnih i drugih aditiva i pogoduje motorima s višim omjerom kompresije u smislu boljeg iskorištenja goriva.Osim toga ekološki je prihvatljiv zbog smanjenja otrovnih komponenti u ispuhu.
Taj metanol kažu omogućuje rad motora i uz siromašniju smjesu.Zanimljivo je to što korištenje Metanola i do 20 % ne iziskuje nikakve promjene na motoru.Rezultat je manja opasnost od eksplozije,vatra se lakše gasi vodom a zagađivanje je znatno manje jer se metanol rastvara u vodi i brzo isparava.
Ima tu i nekih problema.to je odvajanje metanola od benzina zbog i najmanje kličine vode u mješavini.Odvajanjem zbog veće specifične težine može se taložiti na dnu rezervara i tako onemogućiti dobar rad motora.Teoretski naravno ili ako motocikl stoji.U vožnji se mješavina prisilno i intenzivno miješa pa to nije onda problem.Korištenje na niskim temperaturama je isto problem zbog razlike u svojstvima isparavanja.Metanol je otrovan i to 3-5 puta više od benzina.Metanol korozivno djeluje na Aluminij,gumu,plastiku,boju i to snažno ali samo kao čisti.U smjesi to nije toliko snažno.Proučio sam dosta materijala i pročitao dosta toga.Iz svega sam izdvoji ovoliko po mojoj skromnoj procjeni za početak sasvim dovoljno.
Ostajem dužan još dvije tabele.Jedna o svojstvima goriva a druga o karakteristikama motora prema vrsti goriva a fotkat ću i pakovanje benzola iz moje garaže.
Uploaded with
ImageShack.usUploaded with
ImageShack.usUploaded with
ImageShack.us